Andre risikogrupper

Nedsatt opptak av B-vitamin

For at kroppen skal nyttiggjøre seg av B-vitaminene som vi får i oss via maten, må de tas opp i tynntarmen. Flere faktorer kan påvirke prosessen – noen er livsstilavhengig men de fleste er forbundet med sykdommer i magetarmkanalen som ofte rammet eldre. Andre, mer uvanlige, årsaker til nedsatt opptak av B-vitamin er alkoholisme og operasjoner av magesekken eller tynntarmen3.

Sykdommer som årsak til B-vitaminmangel

Eksempel på noen av de vanligste sykdommene som påvirker kroppens B-vitaminnivå:

Atrofisk gastritt og pernisiøs anemi

Atrofisk gastritt er en autoimmun sykdom som gir skader på magesekkslimhinnen. Sykdommen gjør mageslimhinnen atrofisk og den mister evnen til å produsere saltsyre og intrinsisk faktor, IF. IF er et spesielt protein som er nødvendig for kroppen for å absorbere vitamin B12. Sammen kan dette til slutt gi B12-vitaminmangel1,3.

Pernisiøs anemi er en blodmangelsykdom som rammer mellom 10-20 prosent av de med atrofisk gastritt. Hos personer som har pernisiøs anemi er det ikke nok intrinsisk faktor, IF, fordi kroppens eget immunsystem ødelegger kjertler som produserer proteinet. Til slutt fungerer ikke kjertlene fullt ut, noe som kan føre til anemi2,3.

Glutenintoleranse eller cøliaki

Ved glutenintoleranse eller cøliaki tåler ikke kroppen  proteinet gluten. Det  finnes i frokostblandinger, brød med mer. Hos personer med cøliaki ødelegges tarmtottene i tarmslimhinnen, noe som svekker kroppens opptak av B-vitaminer og andre næringsstoffer3,4.

Følsomhet for gluten varierer fra person til person, samt symptomer, noe som gjør glutenintoleranse vanskelig å oppdage. Langvarig diaré er mest vanlig, men du kan også ha forstoppelse. Når gluten ekskluderes fra kosten blir avføringen hovedsakelig normal etter noen dager.

Sykdommer med diaré

Sykdommer med diaré kan føre til redusert opptak av næringsmidler fra tarmen. De kan være utløst av infeksjoner, men det finns også kroniske sykdommer som gir diaréer, for eksempel mikroskopisk kolitt, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt3,4. Vanlig magekatarr fører sjelden til B-vitaminmangel.  

Medisiner for halsbrann og magesår

Nyere forskning tyder på at personer som bruker medisiner for halsbrann og magesår over en lengre periode har større risiko for å utvikle B-vitaminmangel3.

Nedsatt B-vitaminopptak etter operasjoner

Ved operasjoner der hele eller deler av magesekken fjernes, blant annet gastrisk bypass, reduseres eller forsvinner B12-opptaket helt3.

Slike operasjoner følges derfor opp med medisinering av B12, som regel med regelmessige injeksjoner. Siden B12-opptaket hovedsakelige skjer i nedre del av tynntarm, gjelder det samme om deler av tynntarmen fjernes.

Alkohol

Folat, B12 og B6 kan påvirkes negativt av alkohol3,4,5. Når man drikker alkohol forringes opptaket av både folat og B12 fra tarmen, i tillegg til at den aktive formen av folat og B6 i blodet reduseres. Bra matvaner er derfor enda viktigere for den som ofte drikker vin, øl og/eller sterkere drikker.

Større risiko for B-vitaminmangel for alkoholikere

Alkoholikere har større risiko for B-vitaminmangel sammenliknet med andre. Kostholdet er ofte mer ensidig og alkoholmisbruk kan føre til skader på magesekken. Den vanligste mangel hos alkoholikere er B1 (tiamin), en vitamin som behøves for at muskler og nerver skal fungere normalt og for kroppens omdanning av karbohydrater5.  

Kontakt fastlegen

B-vitaminmangel kan pågå lenge uten noen symptomer. Når symptomene seinere oppstår kan det iblant være for seint å gjøre noe med det. Ta derfor kontakt med fastlegen om du mistenker at du er i risikosonen for B-vitaminmangel. En blodprøve kan ofte påvise mangel, selv uten symptom. 

Risikogrupper for B-vitaminmangel

Referanser

  1. Store medisinske leksikon, atrofisk gastritt, 09.03.2016 (02.11.2017)
  2. Store medisinske leksikon, pernisiøs anemi, sist oppdatert 15.05.20017 (02.11.2017)
  3. Norsk Legemiddelhåndbok, vitamin B12-mangel, sist endret: 31.05.2017 (02.11.2017)
  4. Norsk Legemiddelhåndbok, folatmangel, siste endret 29.02.2016 (02.11.2017)
  5. Norsk Legemiddelhåndbok, vitaminer, sporelementer og mineraler, publisert 20.02.2017 (02.11.2017)

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Test deg selv

Har du B-vitaminmangel?

Symptomer på
B-vitaminmangel