Allmennhet Helsepersonell

B-vitaminmangel hos veganere

B-vitaminmangel hos veganere

Vitamin B12 finnes kun i animalske matvarer som kjøtt, fisk, egg, melk og meieriprodukter. Veganere – de som kun spiser mat som kommer fra planteriket – må derfor få i seg B12 fra tilsetninger i matvarer, kosttilskudd eller vitaminer. 

B12

Melkealternativer som soya-, ris- og havredrikker er ofte tilsatt med vitamin B12. Den sikreste måten for veganere å unngå B12-mangel er å ta et supplement som inneholder anbefalt daglig inntak, 2 mikrogram, eller mer.

Tilskudd kan inneholde høyere mengder av vitamin B12 enn det daglige anbefalte inntaket, men siden B-vitaminer er vannløselige og overskytende går tapt i urinen, er det ikke fare for overdosering.

B2

Veganere bør være oppmerksomme på å få i seg B2, eller riboflavin, et vitamin som først og fremst er i melk og meieriprodukter. Riboflavin er en antioksidant som kroppen trenger for energiomsetningen og hjelper til å forbrenne proteiner, fett og karbohydrater.

Belgfrukter, grønne bladgrønnsaker, hele korn og drikker tilsatt med vitamin B er de beste B2 kilder for veganere.

Gravide og ammende vegetarianere

Selv vegetarianere som spiser meieriprodukter og egg får i seg mindre mengder B12 enn de som spiser kjøtt. Avhengig av kostinnholdet er det derfor en risiko for B12-mangel1.

Graviditet og ammingen gir økt behov for vitamin B12 og folat

Under graviditet og amming øker behovet for både B12 og folat. I den perioden bør kvinner med vegetarkost være ekstra påpasselige med å få i seg anbefalt daglig inntak.

Både folat og B12 behøves for at fosteret og nyfødte barn skal utvikles normalt. Kvinner som spiser vegetarisk må noen ganger ta tilskudd av B12 og folat når de er gravide eller ammer.  

Hvis en ammende mor har et utilstrekkelig inntak av B12 på grunn av vegetarisk kosthold, er morsmelken automatisk også mangelfull på B12. Barnet kan da få klare symptomer på vitamin B-mangel, selv om mor ikke har noen symptomer. Dersom barnet spiser vegetarisk kosthold etter avvenning kan det være nødvendig å supplere med tilskudd dersom maten ikke med sikkerhet inneholder nok B12. Et egg eller 2 desiliter melk eller yoghurt tilsvarer anbefalt daglig inntak av B12 for barn i alderen 2-5 år5.

B-vitaminmangel - vanskelig å oppdage

Vitamin B12 lagres i leveren

Noen ganger kan du spise vegansk i årevis uten å vise noen symptomer på B12-vitaminmangel. Dette fordi kroppen lagrer vitamin B12 i leveren og fordi kroppen bruker B12 på nytt og på nytt.

De daglige tapene er svært små, og det kan ta flere år før kroppens lager er tomt. I blant er B12 mangel maskert hos veganere fordi de har et høyt inntak av folat, som hindrer blodmangel (anemi). Skjult B12-mangel kan føre til permanente nerveskader hvis den ikke behandles2

Symptomer på B12 mangel

Symptomene kan manifestere seg som tretthet, svimmelhet, tap av følelse og prikking i fingre og tær3. Fordi symptomene kan være små i begynnelsen, bør du kontakte fastlegen dersom du mistenker at du er i faresonen for B-vitaminmangel. En enkel blodprøve kan avgjøre om du har en mangel, selv om du ikke har symptomer.

 

 

Risikogrupper for B-vitaminmangel

Referanser

  1. Stor norske leksikon, vitaminer, siste oppdatert 11.09.2017 (02.11.2017)
  2. Norsk Legemiddelhåndbok, vitamin B12-mangel, sist endret: 31.05.2017 (02.11.2017)
  3. Store norske leksikon, pernisiøs anemi (02.11.2017)
  4. Norsk Legemiddelhåndbok, folatmangel, siste endret 29.02.2016 (02.11.2017)
  5. Matvaretabellen (09.11.2017)





Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

B-vitaminmangel 
og kosthold

Har du et balansert kosthold
med mye frukt og grønt?

Test deg selv

Har du B-vitaminmangel?