Folat - Helsepersonell | B-vitaminmangel
Folat

Folat

Folat hydrolyseres og absorberes i den øvre delen av duodenum (tolvfingertarmen), før det tas opp av blodplasma. Den primære biokjemiske funksjon for folat er overføring av ett-karbon-enheter i en rekke fundamentale reaksjoner, inkludert aminosyrestoffskiftet og syntese av puriner/pyrimidiner som er byggesteiner i DNA og RNA. Både vitamin B12 og folat er nødvendig i syntesen av puriner og tymidin1.

Matvarer som er rike på folat er blant annet fullkornsprodukter, surmelk, yoghurt, leverpostei, grønne bladgrønnsaker, belgfrukter, kål, rotgrønnsaker og visse andre grønnsaker, frukt og bær

Mangel hos voksne påvirker alle raskt prolifererende celler2. Dette gjelder i hovedsak erytrocytter og leukocytter og celler langs hele mage-tarmkanalen3. Både vitamin B12 og folat mangel fører derfor til anemi, svekket immunforsvar og slimhinneforandringer. I løpet av fosterlivet og ungdommen, kan mangel på vitamin B12 og / eller folat føre til svekket vekst og utvikling. Folat er også nødvendig for enzymet MTHFR (metylentetrahydrofolat) for å fungere korrekt4. Rundt 20 prosent av befolkningen er utsatt for enzymdefekter som gjør at de trenger mer folat enn normalt4.


Referanser:

  1. Store Medisinske Leksikon, vitaminer, sist endret 29.02.2016 (03.11.2017)
  2. Knut T. Flytlie. Nye vitaminrevolusjonen 2013; 51- 63, 85-87.
  3. Norsk Legemiddelhåndbok, folatmangel, sist endret: 29.02.2016 (03.11.2017).
  4. Bolander-Gouaille C, Homocystein, the New Marker of Disease Risk – An Overview. Business Briefing European Pharmacotherapy 2005: 2-8.
TrioBe reseptbelagt legemiddel B vitaminmangel

TrioBe

TrioBe er det eneste reseptbelagte kombinasjonslegemiddelet som forebygger symptomgivende mangel på vitamin B6, vitamin B12 og folsyre ved utilstrekkelig inntak av føde eller malabsorpsjon, spesielt hos eldre.

TrioBe

Du forlater b-vitaminmangel.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  26.05.2020