B1, B2 og B3
Både vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin) og B3 (niacin) deltar i kroppens nedbrytning av karbohydrater og fett til energi.1 Spesifikt for vitamin B1 er at det er nødvendig for å danne en av byggesteinene i cellenes DNA.
Gode kilder til vitamin B1, B2 og niacin (B3)
Matvarer med høyt innhold av vitamin B1 er blant annet fullkorn, kjøtt, lever og melk.1
Vitamin B2 sine gode kilder i kosten er melk og lever.1
Kjøtt, innmat, fisk, fullkorn og belgvekster er gode kilder til vitamin B3 (niacin).1
Hvorfor trenger vi vitaminene B1, B2 og B3?
B1 er nødvendig for forbrenningen av karbohydrat i kroppen. Det er vitaminet for hjernen og nervesystemet, det styrker immunsystemet, er en viktig antioksidant og beskytter mot for tidlig aldring.1
Vitamin B2 er nødvendig for å reparere antioksidanten glutation og nedbrytning av protein. Mangel på B2 kan gi forandringer i huden og kroppens slimhinner.1
Niacin, som også kalles vitamin B3, er nødvendig når kroppen reparerer skader i cellenes DNA. B3 sin rolle er involvert i energiomsetningen, hud og slimhinner.1 Alvorlig niacinmangel kan føre til hudsykdommen pellagra, en sjelden sykdom. Pellagra sees gjerne blant de som har mye mais i kostholdet.2
Mer om hva B-vitaminer er bra for
Referanser:
- Helsedirektoratet, Kosthåndboken – veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten, sist endret september 2016
- Store medisinske leksikon, vitaminmangelsykdommer, sist oppdatert 27.01.2023 (29.11.2023)
![deg selv](/-/media/bvitaminmangelno/shared-images/selvtest_b_vitamin.png)
Test deg selv
![Alle mennesker i alle aldre og etnisitet kan få B-vitaminmnagel](/-/media/bvitaminmangelno/images/rissikogruppe_b_vitamin.jpg)
Hvem kan få
B-vitaminmangel?
Er du i risikogruppen for B-vitaminmangel?
Risikogruppergrupper