Symptomer | B-vitaminmangel
Symptomer på B-vitaminmangel

Symptomer på B-vitaminmangel

Symptomer på B-vitaminmangel kan variere fra person til person, i likhet med hvilke symptomer som oppstår først. Det kan ta flere år før noen symptomer oppdages.

Vitamin B, hva er symptomene på B vitaminmangel

Mange av symptomene er generelle og kan skyldes andre årsaker. Selvdiagnostisering og selvmedisinering anbefales ikke. Derfor er det viktig å ta kontakt med legen ved disse symptomene. En enkel blodprøve kan være nok til å avgjøre en B-vitaminmangel. Legen kan så anbefale rett behandling.

Hvorfor trenger cellene i kroppen B12 og folat?

Cellene i kroppens slimhinner byttes ofte ut. Det fører til at slimhinnene er ekstra følsomme for mangel på vitamin B12 og folat. I munnen merkes det til dels på tungen som kan blir rød og irritert, men også ved såre munnviker. Smerter på tungen er ofte et tidlig symptom på B-vitaminmangel. I magetarmkanalen kan en mangel føre til urolig mage, økt gassdannelse og diaré.

Hukommelsesforstyrrelser og demens kan være forårsaket av mangel på vitamin B6, B12 og folsyre. En britisk studie viser at B-vitaminer halverer nedbrytningsfrekvensen av hjernevolumet hos personer med hukommelsesproblemer og kan redusere risikoen for demens3.

Den beste måten å finne ut om du har B-vitaminmangel er alltid å gå til legen. En blodprøve kan vise om du har B-vitaminmangel.

 

Symptomer på B-vitaminmangel

Referanser:

  1. Store norske leksikon, pernisiøs anemi (02.11.2017)
  2. Knut T. Flytlie. Nye vitaminrevolusjonen 2013; 69
  3. Smith A.D., Smith S.M., Jager C.A. de, Whitbread P. et al: Homocysteine-Lowering by B vitamins Slows the Rate of Accelerated Brain Atrophy in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial, PLoS ONE, 2010, volume 5 (9): e12244
  4. Norsk Helseinformatikk, B12 mangel, Sist revidert: 22.04.2017 (02.11.2017)

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

deg selv

Test deg selv

Har du B-vitaminmangel?


Test deg selv
Alle mennesker i alle aldre og etnisitet kan få B-vitaminmnagel

Hvem kan få
B-vitaminmangel?

Er du i risikogruppen for B-vitaminmangel?

Risikogruppergrupper

Du forlater b-vitaminmangel.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  30.11.2017