Risikogrupper for B-vitaminmangel | B-vitaminmangel
Risikogrupper for B-vitaminmangel | B-vitaminmangel

Risikogrupper for B-vitaminmangel

B-vitaminer er livsviktige og må tilføres via maten fordi de ikke produseres av kroppen. B-vitaminmangel er relativt vanlig. En del får ikke i seg tilstrekkelig med vitaminer gjennom maten og andre har vanskeligheter for å ta de opp via tarmen, uansett hvor variert kosten er.1,2

Hvem får B vitaminmangel og hvem trenger vitamin B

Høyere alder - økt risiko

Risikoen for B-vitaminmangel øker med alderen.3 Det er usikkert hvor mange som har B-vitaminmangel. Ulike studier angir forekomsten av B12-mangel med 3-45% blant eldre.3,4 Mangel på folinsyre er faktisk den hyppigste formen for vitaminmangel i den industrialiserte delen av verden.5

Forekomsten av pernisiøs anemi, blodmangel ved B12-mangel er ca. 1% hos befolkningen over 70 år.6 Årsakene til B-vitaminmangel kan være lite B12 i kosten, utilstrekkelig diettinntak eller malabsorpsjon.1,2

Ernæringsmessig mangel på vitamin B12 kan være høyere hos veganere og vegetarianere.1

Graviditet kan gi økt behov for folat under svangerskapet og B12-vitaminnivået reduseres ved 3.trimester.2,7

B-vitaminmangel kan pågå lenge uten noen symptomer.1 Når symptomene oppstår kan det være for seint å gjøre noe med det. Derfor er det viktig å ta kontakt med fastlegen ved mistanke om en er i risikosonen for B-vitaminmangel. En enkel blodprøve kan avgjøre en mangel, selv om en ikke har noen symptomer.1

Les mer om B-vitaminmangel hos eldre

Mat 

B12 finnes kun i mat fra dyreriket

B12 forekommer kun i mat fra dyreriket, som for eksempel kjøtt, lever, fisk, skalldyr, egg, melk og ost.1 Personer som spiser streng vegankost, de som ikke spiser noen animalske produkter, er derfor i risikosonen for å få B12-mangel.1

Ensidig kost

Personer som spiser ensidig kost av andre grunner2, for eksempel de med glutenintoleranse kan også ha vanskelig for å få i seg tilstrekkelig med B-vitaminer.1    

Les mer om B-vitaminmangel og kosthold

Gravide

Noen dietter og slanking kan medføre folatmangel og anbefales ikke ved graviditet. Gravide rådes til å ta 0,4mg folat daglig for å forebygge nevralrørsdefekter.8

Ryggmargsbrokk oppstår allerede ved fosterets første uker og det er derfor viktig å få i seg tilstrekkelig med folat hver dag, allerede før graviditeten.8 Gravide kan også få B12-mangel, som kan bidra til lav fødselsvekst eller tidlig fødsel.7 B12 nivåene synker i løpet av svangerskapet.7

Les mer om B-vitaminmangel hos gravide

 

Risikogrupper for B-vitaminmangel


Referanser:

  1. Norsk Helseinformatikk, sykdommer, mangel på vitamin B12, sist endret 12.07.2022 (09.11.2023)
  2. Norsk Helseinformatikk, sykdommer, folatmangel, sist endret 19.12.2022 (09.11.2023)
  3. Baik H.W., Russell R.M. Vitamin B12deficiency in the elderly. Annu Rev Nutr. 1999; 19:357-77
  4. Andrès E., Loukili N.H., Noel E., Kaltenbach G. et al. Vitamin B12(cobalamin) deficiency in elderly patients. CMAJ August 3, 2004 vol. 171 no. 3
  5. Knut T. Flytlie. Nye vitaminrevolusjonen 2013; side 86
  6. Norsk Helseinformatikk, sykdommer, pernisiøs anemi, sist endret 10.06.2020 (09.11.2023)
  7. BMJ Best Practice, Vitamin B12deficiency, Epidemiology, sist revidert Sept 2020 (09.11.2023)
  8. Kosthåndboken – veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten, utgitt juni 2012, sist endret september 2016 (09.11.2023)
deg selv

Test deg selv

Har du B-vitaminmangel?


Test deg selv
Mat med høyt innhold av B-vitaminer

B-vitaminmangel
og kosthold

Har du et balansert kosthold med mye frukt og grønt?

B-vitaminmangel og kosthold
Logo til Viatris

Du forlater b-vitaminmangel.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  26.05.2020