Folat | B-vitaminmangel
Folat

Folat,B9

Folat (folsyre) er i likhet med B12 nødvendig for blant annet celledeling.1 Matvarer som er rike på folat er blant annet lever, spinat, brokkoli og mørke bladgrønnsaker.2 Lang koketid ødelegger folat.1

Matvarer som er rike på folat er blant annet fullkornsprodukter, surmelk, yoghurt, leverpostei, grønne bladgrønnsaker, belgfrukter, kål, rotgrønnsaker og visse andre grønnsaker, frukt og bær

Hvorfor er folat viktig for kvinner i fertil alder?

Folat er ekstra viktig for kvinner som er, eller planlegger å bli, gravide. Dette fordi folat deltar i produksjonen av cellenes DNA og fosterets utvikling. Folat forebygger misdannelser som ryggmargsbrokk og leppe/ganespalte.2 For at folat skal ha en effekt på fosterutviklingen er det viktig at nivåene er normale før befruktningen.2

 

Mer om hva B-vitaminer er bra for

Referanser:

  1. Norsk helseinformatikk, sykdommer, folatmangel, sist endret 04.06.2018 (11.05.2020)
  2. Helsedirektoratet, Kosthåndboken – veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten, sist endret september 2016

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Mat med høyt innhold av B-vitaminer

B-vitaminmangel
og kosthold

Har du et balansert kosthold med mye frukt og grønt?

B-vitaminmangel og kosthold
Gravide har stort behov for mat med mye b-vitaminer og folat

B-vitaminmangel
hos gravide

Hvis du er en kvinne i fruktbar alder, bør du spise folatrik mat.

B-vitaminmangel hos gravide
Mylan Logo

Du forlater b-vitaminmangel.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  26.05.2020