Risikogrupper - Helsepersonell | B-vitaminmangel
Risikogrupper for B-vitaminmangel

Risikogrupper for B-vitaminmangel

I enkelte risikogrupper er B-vitaminmangel mer vanlig enn i den generelle befolkningen. B-vitaminmangel oppstår vanligvis på grunn av malabsorpsjon i mage og tarm, men tilstanden kan også være forårsaket av utilstrekkelig inntak av næringsstoffer. Alder er den viktigste risikofaktoren for B- vitaminmangel, blant annet fordi eldre ofte lider av sykdommer som kan føre til mangel og dels fordi de kan ha vanskelig for å dekke sine daglige behov gjennom kosten. Under visse perioder av livet, for eksempel under graviditet og amming, er behovet for B-vitaminer også større enn normalt.

I enkelte risikogrupper er B-vitaminmangel mer vanlig enn i den generelle befolkningen

Eldre og B-vitaminmangel

B-vitaminmangel er stadig mer vanlig etter fylte 60 år. De vanligste årsaker til B12-mangel hos eldre er pernisiøs anemi (20 – 30 %) og malabsorpsjon (50 – 70 %)1. Noen angir forekomsten til B12-mangel med 4-14%2 og andre over 20%3. Mangel på folinsyre er faktisk den hyppigste formen for vitaminmangel i den industrialiserte delen av verden4. Forekomsten av pernisiøs anemi er ca. 1% hos befolkningen over 60 år2

Tilstanden er ofte skjult hos eldre fordi de lettere kan justere tempo og aktivitetsnivå ved symptomer som tretthet og apati. Utviklingen av vitaminmangel er vanligvis langsom, fordi kroppens vitamin B12-reserver kan vare i flere år.

Den vanligste årsaken til vitamin B-mangel blant eldre er atrofisk gastritt, sykdommen som angriper mageslimhinnen og i stor grad svekker kroppens evne til å absorbere vitamin B12 og folat2. I alvorlige tilfeller kan atrofisk gastritt føre til pernisiøs anemi, som krever behandling med B12-vitamin livet ut2. Pernisiøs anemi påvirker 1-2 prosent av alle personer over 70 år.

Mange eldre mennesker får mindre appetitt og problemer med å tygge. Dette kan i sin tur føre til mindre frukt og grønt, som kan resultere i en mangel på B-vitaminer.

Andre risikogrupper for B-vitaminmangel

 Kvinner som ønsker barn, gravide og ammende må være ekstra oppmerksomme på inntaket av folat. Folat forebygger nevralrørsdefekter som blant annet ryggmargsbrokk hos barnet. Kvinner anbefales å starte med tilskudd av 400 mikrogram folat allerede når de planlegger å bli gravide og fortsette med tilskuddet de tre første månedene av svangerskapet5. Selv etter at barnet er født, er det viktig at ammende kvinner får tilstrekkelige mengder av B-vitaminer, fordi B- vitaminmangel kan overføres til barnet selv om moren er asymptomatisk


 [SB1]Link to

Matvarer som inneholder mye folat, er grove kornprodukter, grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, rosenkål og spinat, i tillegg til frukt som appelsin og bær.

Veganere, hvor kosten er helt fri for animalske produkter, får ofte nok folat. De trenger tilskudd av vitamin B12, fordi B12 bare finnes i kjøtt og meieriprodukter.

Andre risikofaktorer for B-vitaminmangel kan være kirurgi i magesekken (f.eks. gastrisk bypass) eller tynntarmen, medisiner, alkoholisme og arvelige enzymdefekter eller sykdommer som påvirker kroppens opptak av B-vitaminer. Glutenintolerante og folk som spiser en ubalansert diett av andre grunner har også en høyere risiko for B-vitaminmangel.

Mangel av intrinsisk faktor

Intrinsisk faktor (IF) er proteinet som binder B12 for at vitaminet skal tas opp av kroppen. TrioBe inneholder 500 µg per tablett6. 1% av peroral dose absorberes passivt i tynntarmen uten nærvær av intrinsik faktor. Dagsbehov er 2 (-5 mikrogram). Nødvendig peroral dose ved fravær av intrinsisk faktor er 500 µg6


Referanser:

  1. Andrès E, Dali-Youcef N, Vogel T et al. Oral cobalamin (vitamin B(12)) treatment. An update. Int J Lab Hematol 2009; 31: 1 – 8.
  2. Norsk Legemiddelhåndbok, vitamin B12-mangel, sist endret: 31.05.2017 (02.11.2017)
  3. Andrès E., Loukili N.H., Noel E., Kaltenbach G. et al. Vitamin B12 (cobalamin) deficiency in elderly patients. CMAJ August 3, 2004 vol. 171 no. 3
  4. Knut T. Flytlie. Nye vitaminrevolusjonen 2013; 51- 63, 85-87
  5. Norsk Legemiddelhåndbok, folatmangel, sist endret: 29.02.2016 (02.11.2017)
  6. Triobe SPC (13.06.2017) avsnitt 5.2
TrioBe reseptbelagt legemiddel B vitaminmangel

TrioBe

TrioBe er det eneste reseptbelagte kombinasjonslegemiddelet som forebygger symptomgivende mangel på vitamin B6, vitamin B12 og folsyre ved utilstrekkelig inntak av føde eller malabsorpsjon, spesielt hos eldre.

TrioBe

Du forlater b-vitaminmangel.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  26.05.2020